Lélekmelengető brokkolikrémleves
Elkészítési idő: 30 perc
Igazi hideg, téli nap volt. Hazafelé mentem és csak arra tudtam gondolni, hogy milyen jól esne most egy finom, meleg leves. Ismerős érzés? Így hát bementem a boltba, vettem egy brokkolit és egy kis parmezánsajtot, hogy elkészítsem a kedvenc savanykás brokkolilevesemet.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók (4 személyre):
1 brokkoli (kb. 500 g)
1 leveskocka
kb. 3 dl (6 púpos evőkanál) tejföl + a tálaláshoz
1 evőkanál liszt
fél citrom leve
bors
só
parmezánsajt
1. 1 liter vizet felforralunk.
2. A brokkolit rózsáira szedjük és alaposan megmossuk.
3. A forrásban lévő vízbe beletesszük a leveskockát és a brokkolit, 5-6 percig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul.
4. Ha megpuhult a brokkoli, az egészet összeturmixoljuk 4 rózsa kivételével.
5. A tejfölt és a lisztet egy merőkanál levessel simára keverjük.
6. A tejfölös keveréket a forró levesbe öntjük és forrástól számítva néhány percig főzzük, amíg kicsit sűrűbbé válik a leves.
7. Borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet, ha kell sózzuk és beletesszük az apró darabokra szedett brokkolirózsákat.
8. Tálaláskor vízzel elkevert tejföllel megcsurgatom és megszórom parmezánsajttal.
Ha még tartalmasabb levesre vágyunk, együnk hozzá fokhagymás pirítóst, vagy szórjunk a levesbe pirított bacont vagy sonkát.