2014. okt 09.

Töltött tortilla

írta: Főzni egyszerű!
Töltött tortilla

töltött tortilla.jpgElkészítési idő: < 1 óra

Ezeket a töltött tortillákat egy hónapja készítettem el először, ekkor találtam róluk egy receptet Pupusas néven. Mindenkinek annyira ízlett, hogy azonnal bekerültek a repertoárba és azóta már háromszor készítettem el őket kisebb-nagyobb változtatásokkal. Nemcsak finom, de tökéletes megoldás a „Mit vigyek magammal holnap ebédre?” problémára is.
Időközben utána néztem a Pupusasnak is, ami El Salvador tradicionális étele. Eredetileg kukoricalisztből készül a tészta, amibe sajtot, babot vagy darált sertéshúst raknak és kör alakúra nyújtják. Egy szó mint száz, nem sok hasonlóság van a két recept között. Mindenesetre az általam is elkészített változat nagyon finom és laktató, de nem tartozik a „villámgyorsan kész” kategóriába.

Töltött tortilla

Hozzávalók (2 személyre):

A tésztához:

300 g búzaliszt, de használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál só

50 ml étolaj

120 ml víz

A töltelékhez:

4 evőkanál tejföl

100 g trappista sajt, de használhatunk füstölt sajtot is

5 szelet sonka

4 szelet bacon szalonna

2 kisebb kaliforniai paprika

1 szál újhagyma vagy egy fél csokor snidling

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük és addig gyúrjuk, amíg szép fényes cipót nem kapunk. Az elején úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni a tészta, de legyünk türelmesek. Ha 5-10 perc gyúrás után sem akar összeállni, akkor adjunk hozzá még pár csepp vizet, de egyszerre tényleg csak nagyon keveset, mert a túl sok víztől nyúlós, ragacsos tésztát kapunk, az pedig nem jó.ttészta.png

2. Az elkészült cipót takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk pihenni.

3. A bacon szalonnát süssük aranybarnára, ropogósra, majd vágjuk apró darabokra.

4. A kaliforniai paprikát vágjuk apró kockákra és néhány percig süssük a szalonna zsírjában.

5. Vágjuk fel apróra a hagymát vagy snidlinget, reszeljük le a sajtot és kockázzuk fel a sonkát.

6. Keverjük össze egy tálban a tejfölt a sonkával, reszelt sajttal, baconnel, hagymával, paprikával. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk meg egy kicsit.töltelék.png

7. A tésztát 5 vagy 6 egyenlő részre osztjuk, kicsit kinyújtjuk, majd teszünk bele a töltelékből. Ráhajtjuk a széleit, ujjunkkal jól összenyomkodjuk, különben kifolyik a töltelék.

8. Felforrósítunk egy serpenyőt és olaj nélkül megsütjük a töltött tortillák minden oldalát.töltelék és sütés.png

Forrón még folyik a töltelék, de ha hagyjuk egy kicsit hűlni, akkor gyorsan megszilárdul.

Tipp: ezt a receptet is kedvünk vagy hűtőnk tartalma szerint variálhatjuk. Én a sonkát helyettesítettem már csirkemellel és kolbász darabkákkal is és úgy is remek volt.

Szólj hozzá

recept tortilla pupusas töltött tortilla