Töltött tortilla
Elkészítési idő: < 1 óra
Ezeket a töltött tortillákat egy hónapja készítettem el először, ekkor találtam róluk egy receptet Pupusas néven. Mindenkinek annyira ízlett, hogy azonnal bekerültek a repertoárba és azóta már háromszor készítettem el őket kisebb-nagyobb változtatásokkal. Nemcsak finom, de tökéletes megoldás a „Mit vigyek magammal holnap ebédre?” problémára is.
Időközben utána néztem a Pupusasnak is, ami El Salvador tradicionális étele. Eredetileg kukoricalisztből készül a tészta, amibe sajtot, babot vagy darált sertéshúst raknak és kör alakúra nyújtják. Egy szó mint száz, nem sok hasonlóság van a két recept között. Mindenesetre az általam is elkészített változat nagyon finom és laktató, de nem tartozik a „villámgyorsan kész” kategóriába.
Töltött tortilla
Hozzávalók (2 személyre):
A tésztához:
300 g búzaliszt, de használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
50 ml étolaj
120 ml víz
A töltelékhez:
4 evőkanál tejföl
100 g trappista sajt, de használhatunk füstölt sajtot is
5 szelet sonka
4 szelet bacon szalonna
2 kisebb kaliforniai paprika
1 szál újhagyma vagy egy fél csokor snidling
só
1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük és addig gyúrjuk, amíg szép fényes cipót nem kapunk. Az elején úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni a tészta, de legyünk türelmesek. Ha 5-10 perc gyúrás után sem akar összeállni, akkor adjunk hozzá még pár csepp vizet, de egyszerre tényleg csak nagyon keveset, mert a túl sok víztől nyúlós, ragacsos tésztát kapunk, az pedig nem jó.
2. Az elkészült cipót takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk pihenni.
3. A bacon szalonnát süssük aranybarnára, ropogósra, majd vágjuk apró darabokra.
4. A kaliforniai paprikát vágjuk apró kockákra és néhány percig süssük a szalonna zsírjában.
5. Vágjuk fel apróra a hagymát vagy snidlinget, reszeljük le a sajtot és kockázzuk fel a sonkát.
6. Keverjük össze egy tálban a tejfölt a sonkával, reszelt sajttal, baconnel, hagymával, paprikával. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk meg egy kicsit.
7. A tésztát 5 vagy 6 egyenlő részre osztjuk, kicsit kinyújtjuk, majd teszünk bele a töltelékből. Ráhajtjuk a széleit, ujjunkkal jól összenyomkodjuk, különben kifolyik a töltelék.
8. Felforrósítunk egy serpenyőt és olaj nélkül megsütjük a töltött tortillák minden oldalát.
Forrón még folyik a töltelék, de ha hagyjuk egy kicsit hűlni, akkor gyorsan megszilárdul.
Tipp: ezt a receptet is kedvünk vagy hűtőnk tartalma szerint variálhatjuk. Én a sonkát helyettesítettem már csirkemellel és kolbász darabkákkal is és úgy is remek volt.