Csokis túrógombóc
Elkészítési idő: 15 perc + a pihentetés
Nem baj, ha a jól bevált ételeken változtatunk néha egy picit. Csak hogy véletlenül se unjuk meg őket... Képzeljük el, hogy amikor kettévágjuk a finom puha túrógombócot, kicsurog belőle az olvadt csoki. Ugye, hogy jól hangzik?
Csokis túrógombóc
Hozzávalók (2-3 személyre):
a gombóchoz
25 dkg tehéntúró
2 tojás
1 dl búzadara
egy csipet só
csoki
a morzsához
1 evőkanál olaj
5 dkg zsemlemorzsa
1 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál kristálycukor
a tetejére
porcukor
tejföl
1. A gombóc hozzávalóit a csoki kivételével gyúrjuk össze. (Ha teljesen biztosra akarunk menni, hogy nem fő szét a gombóc, pihentessük a masszát legalább egy fél órát, de akár fél napot is.)
2. Egy lábasban forraljunk sós vizet.
3. Vegyünk egy adag tésztát a kezünkbe, nyomjunk a közepébe egy darab csokit, és vizes kézzel formázzunk gombócot. Tegyük félre.
4. Ha az összes gombóc kész, dobjuk bele őket a forrásban lévő vízbe.
5. Egy serpenyőben melegítsük meg az olajat, pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát. Amikor kezd barnulni, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat és pirítsuk aranybarnára a keveréket.
6. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, főzzük még őket kb. egy percig majd szűrjük le, és forgassuk meg a morzsában. (Érdemes kettévágni egyet, hogy biztos megfőttek-e.)