2014. okt 22.

Csak 15 perc - villámgyors édes tészták

írta: Főzni egyszerű!
Csak 15 perc - villámgyors édes tészták

Elkészítési idő: 15 perc

DSCF0378.JPG

Nagymamánknak és anyukánknak se mindig volt ideje főzni. (Meg gondolom a menzás néninek se, mert elég sűrűn csinált grízes tésztát.) Ilyenkor gyakran volt ebédre valamilyen tészta, mert villámgyorsan elkészült és jól lehetett vele lakatni az egész családot. Grízes, diós vagy mákos? Ti melyiket választjátok?

Grízes tészta

Hozzávalók (2 személyre):

15-20 dkg széles metélt

5 dkg búzadara

1,5 dl víz

1 evőkanál olaj

porcukor

lekvár

1. A tésztát lobogva forró sós vízbe dobom kb. 8 percre, majd leszűröm.

2. Közben serpenyőben megmelegítem az olajat, beleteszem a búzadarát és addig pirítom, amíg aranyszínű lesz.

3. Ekkor hozzáöntöm a vizet és alacsony lángon addig kevergetem, amíg a gríz szemek teljesen puhák nem lesznek. (Ha kell öntök még hozzá vizet.)

4. A leszűrt tésztát és a grízt összekeverem, lekvárt és porcukrot teszek a tetejére.

grízes tészta.png

Diós tészta 

diós tészta.JPG

Hozzávalók (2 személyre):

15-20 dkg széles metélt

darált dió (ízlés szerint, én 2 evőkanál diót szórok egy adagra)

porcukor

kevés vaj

1. A tésztát megfőzzük, (ahogy a grízes tésztánál is)

2. A leszűrt tésztára dobok egy kevés vajat (kb. egy teáskanálnyi), hogy ne ragadjanak össze a tésztacsíkok.

3. Rászórom a porcukros darált diót.

 

Mákos tészta

mákos tészta.JPG

Hozzávalók (2 személyre):

15-20 dkg széles metélt

darált mák (kb. 4 evőkanál)

porcukor

kevés vaj

Ugyanúgy készül, mint a diós tészta, csak dió helyett értelemszerűen darált mákot szórunk rá.

 

 

Szólj hozzá

édes dió mák recept gyors tészta lekvár grízes tészta mákos tészta gríz diós tészta