Csak 15 perc - villámgyors édes tészták
Elkészítési idő: 15 perc
Nagymamánknak és anyukánknak se mindig volt ideje főzni. (Meg gondolom a menzás néninek se, mert elég sűrűn csinált grízes tésztát.) Ilyenkor gyakran volt ebédre valamilyen tészta, mert villámgyorsan elkészült és jól lehetett vele lakatni az egész családot. Grízes, diós vagy mákos? Ti melyiket választjátok?
Grízes tészta
Hozzávalók (2 személyre):
15-20 dkg széles metélt
5 dkg búzadara
1,5 dl víz
1 evőkanál olaj
porcukor
lekvár
1. A tésztát lobogva forró sós vízbe dobom kb. 8 percre, majd leszűröm.
2. Közben serpenyőben megmelegítem az olajat, beleteszem a búzadarát és addig pirítom, amíg aranyszínű lesz.
3. Ekkor hozzáöntöm a vizet és alacsony lángon addig kevergetem, amíg a gríz szemek teljesen puhák nem lesznek. (Ha kell öntök még hozzá vizet.)
4. A leszűrt tésztát és a grízt összekeverem, lekvárt és porcukrot teszek a tetejére.
Diós tészta
Hozzávalók (2 személyre):
15-20 dkg széles metélt
darált dió (ízlés szerint, én 2 evőkanál diót szórok egy adagra)
porcukor
kevés vaj
1. A tésztát megfőzzük, (ahogy a grízes tésztánál is)
2. A leszűrt tésztára dobok egy kevés vajat (kb. egy teáskanálnyi), hogy ne ragadjanak össze a tésztacsíkok.
3. Rászórom a porcukros darált diót.
Mákos tészta
Hozzávalók (2 személyre):
15-20 dkg széles metélt
darált mák (kb. 4 evőkanál)
porcukor
kevés vaj
Ugyanúgy készül, mint a diós tészta, csak dió helyett értelemszerűen darált mákot szórunk rá.