Szörnyen gyors rémes sütik Halloweenre. Vagy rémesen gyors szörnyes sütik?
Elkészítési idő: 30 perc+díszítés
Itt a halloween, amit nálunk is egyre többen ünnepelnek (ha lehet ünneplésnek nevezni azt, ha ijesztő jelmezekbe bújunk). Azoknak, akik nem akarnak sok időt fordítani az előkészületekre, gyors megoldás ez a keksz, amit mindenféle ijesztő figurával, vagy felirattal díszíthetünk. Nem is beszélve a véres, levágott ujjakról... De akár beöltözünk, akár nem, egy-két vicces vagy ijesztő sütivel biztosan jobban telik a napunk.
Alap tészta
Hozzávalók (2-3 főre):
200g liszt
100g cukor
140g puha vaj, vagy margarin
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál szárított őrölt gyömbér (elhagyható, vagy helyettesíthető fahéjjal, citromhéjjal stb.)
díszítés
csoki
cukormáz:
(Porcukrot és néhány csepp citromlét vagy vizet keverjünk össze. Addig adagoljuk az összetevőket, még a masszánk elég sűrű lesz ahhoz, hogy ne folyjon szét, de elég lágy, hogy formázni tudjuk.)
1. A kekszhez a hozzávalókból gyúrjunk tésztát, majd formázzuk kedvünk szerint.
2. 180°C-on mérettől függően 10-15 percig süssük. Akkor jó ha világosbarnák a kekszek.
3. Ha kihűltek, jöhet a díszítés.
A pókokat és a denevéreket olvasztott csokival készítettem. Egy műanyag uzsonnás zacskóba töltöttem a megolvadt csokit, és a zacskó egyik sarkából levágtam egy kicsit, így egy kis nyomózsákot kaptam.
A szemhez csokit és cukormázat használtam.
A levágott ujjakhoz a tésztát henger alakúra formáztam, (érdemes vékonyakat készíteni, mert sütés közben szétterülnek) és egy késsel kialakítottam rajtuk a ráncokat. A végüket bekentem eper lekvárral és belenyomtam egy-egy szeletelt mandula darabot.
A habcsók szellemek sajnos nincsenek kész ilyen gyorsan, bár dolgoznunk nem kell velük többet, a sütési idő azonban elég hosszú.
Habcsók szellem
Hozzávalók (egy nagy tepsihez):
2 tojás fehérje
150 g porcukor
1 teáskanál ecet
1 teáskanál étkezési keményítő
1. A tojásfehérjéket elektromos habverővel elkezdjük verni.
2. Ha felhabosodott hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amíg fényes kemény habot kapunk. (Ha késsel belevágunk a habba, megmarad a vágás nyoma)
3. Beleforgatjuk a habba a keményítőt és az ecetet.
4. A masszát nyomózsákba töltjük, (vagy teáskanalak segítségével) sütőpapírral bélelt tepsire, kis csúcsokat készítünk.
5. 100°C-os sütőben 2 órán át szárítjuk.
6. Ha kihűltek díszítjük.